Když se řekne slovo „houba“, většina z nás si představí hřib, kuřátko, holubinku, muchomůrku nebo jinou podobnou jedlou či nejedlou houbu.
Už si ale neuvědomujeme, že mezi houby patří také různé plísně a kvasinky, bez nichž bychom nemohli péct chleba, vařit pivo, pít víno a podobně. S žáky 6. ročníku jsme se v rámci badatelského dne v úterý 14.2. zabývali především kvasinkami. Zkoumali jsme, za jakých podmínek se nejlépe množí a kdy naopak vůbec ne. K dispozici jsme měli teplou vodu, cukr, mouku, olej, ocet a sůl a mléko. Každá skupina si z těchto surovin vybrala ty, u nichž předpokládala, že budou podporovat množení kvasinek, nejdříve je použila jednotlivě, poté i v různých kombinacích. Svá pozorování zapisovali žáci do připravených protokolů. Rovněž zaznamenávali, zda se jejich předpoklad potvrdil nebo ne.
Mgr. Zdeňka Šmahelová
Svátek má Kvido