Velikonoce se blížily, proč si je neudělat dříve, navíc když to bude s jídlem pozdního středověku. A tak už 12. dubna jsme s osmým ročníkem navázali na tradici projektové vyučování. Nejdříve probíhala prezentace, kde se žáci dozvěděli zajímavosti z doby středověku, jaká jídla se tenkrát jedla, jak lidé stolovali, čím jedli a celkově o době, která nebyla zrovna pro žití lehká a kdy se lidé dokázali zároveň i radovat a uměli si užívat i pestrost tehdejší gastronomie.
Po prezentaci se žáci přesunuli do kuchyňky a taková pozdně středověká jídla sami připravovali. Jednalo se o obyčejná jídla, jako byla pražma, placky ze špaldové (pohankové) mouky, pomazánky z tvarohu, medvědího česneku, kysaného zelí. Potom u prostřeného stolu proběhla hostina. Žáci mohli ochutnat vlastnoručně vytvořená jídla a dozvědět se zajímavé poznatky o Velikonocích i o době, v níž se slavily.
Zuzana Straková, Karel Koryťák
Svátek má Eduard